Categorieën
Libris

Suikerbastaard

Suikerbastaard 9789492928429
Koop online het boek Suikerbastaard. Dit boek wordt aangeboden door Libris voor de prijs 12.99. Suikerbastaard heeft EAN 9789492928429 en is geschreven door Jaap Scholten.

Een wervelende roman over drie met elkaar vervlochten levens
Frederik Spengler leidt een teruggetrokken bestaan in een Roemeens dorp. Hij knapt oude schuren op en zwerft ’s avonds weemoedig door de lege slaapkamers van zijn kinderen. Op een avond verschijnt in het televisieprogramma Spoorloos een zwarte man die beweert familie te zijn. Diens claim dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika, op zoek naar de man. Jeugdliefde Mila staat erop hem te vergezellen.
In de jaren vijftig en zestig reisden tientallen Twentse jongens naar het Abessinië van keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond. De jongens belandden in een exotisch universum; ze hadden ineens bedienden, vrouwen, motoren, paarden. Ze waren koningen – maar niet lang. Zodra hun driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok en de draaibank in Hengelo.
Een van de jongens kon dat niet.
Suikerbastaard is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een immense onderneming in de binnenlanden van Abessinië. Scholten speelt in deze grote roman een geraffineerd spel met feit en fictie. Grote kwesties stelt hij terloops aan de orde: de historische verhouding tussen Europa en Afrika, tussen zwart en wit, de gewijzigde wereldorde, de dominante positie die Nederland in Ethiopië innam en die nu door China is overgenomen.
Suikerbastaard is echter voor alles een romantische roadtrip en een hartstochtelijke zoektocht naar een vader
Jaap Scholten woont in Hongarije, de meeste tijd op het platteland. Scholtens boeken en verhalen zijn vertaald in het Engels, Frans, Duits, Hongaars, Roemeens en Montenegrijns. Eerder werk werd genomineerd voor het beste reisboek van het jaar en bekroond met de Libris Geschiedenis Prijs.
Reacties op eerder werk:
Horizon City
‘Prachtige verhalen.’ – NRC Handelsblad
‘Een feest om te lezen!’ – Geert Mak
Kameraad Baron
‘Een bijzonder, gepassioneerd en belangrijk werk.’ – Jury Libris Geschiedenis Prijs
‘Inquisitive.’ – Times Literary Supplement
‘Unique, deeply moving and unmissable.’ – Literary Review
‘Such a great tale… engrossing.’ – BBC Radio 4
De wet van Spengler
‘De wet van Spengler is een prachtig boek. Wetten die opkomst, verval en wederopstanding van families beschrijven, daar gaat deze roman van Scholten over.’ – HP/De Tijd
‘Aangevuurd door de dood van zijn broer en vastgeklonken aan de mores het Twentse voorgeslacht, kon Scholten bijna geen mooiere roman schrijven dan deze.’ – de Volkskrant
Tachtig
‘Geestig, vlot geschreven, razend knap verteld.’- Utrechts Nieuwsblad
‘Catcher in the Rye plus Buddenbrooks revisited, goed gemixt… Wanneer, alsjeblieft, komt de volgende Scholten uit?’- Falter

Libris is de boekhandel voor kinderboeken. Boeken vanaf 20 euro worden gratis bezorgd binnen Nederland. Mogelijkheid om te ruilen via meer dan 220 lokale boekhandels.