Babyboeken

Voorlezen aan baby’s is goed voor de ontwikkeling van taal en het leren herkennen van geluiden. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat de ontwikkeling voor taal al begint in de buik. Zo raken de baby’s gewend aan de stemmen en klanken van hun mama’s en papa’s. De manier waarop jullie tegen elkaar praten is bepalend voor de ontwikkeling van het kind. Door tijdig te beginnen met voorlezen zijn de voordelen al snel merkbaar. Hierdoor zie je dat steeds meer aankomende vaders al verhaaltjes voorlezen aan de buik van mama. 

In de eerste jaren ontwikkelt het babybrein zich in een rap tempo. Verhalen voorlezen draagt hier aan bij. Hoewel baby’s in de eerste maanden nog niet veel zullen begrijpen van de inhoud van het verhaal, helpt het hen wel enorm met de ontwikkeling van taal en vele andere sociale aspecten. Hier zullen we later in het artikel verder op in gaan. 

De intonatie en toonhoogte van je stem is belangrijk. Het kind zal snel bepaalde klanken en de dynamiek van een verhaal herkennen. Niet alleen het geluid van je stem is belangrijk. Maar ook met de hulp van plaatjes leert jouw baby al op jonge leeftijd bepaalde patronen herkennen. Baby’s van enkele maanden oud zien alleen nog maar in contrast. Hierdoor zijn de eerste boekjes vaak in zwart wit, denk hierbij aan de bekende boekjes van Jip en Janneke. 

Voor een baby is de kracht van herhaling van groot belang. Door veel voor te lezen gaat jouw kind verhaallijnen herkennen en dit zorgt voor steeds meer interactie. Tip:  zorg ervoor dat je een boekje uitkiest wat jij als ouder ook leuk vindt om te lezen.

Waarom is voorlezen aan baby’s belangrijk

Het voorlezen aan je baby brengt vele voordelen met zich mee. Natuurlijk is het goed voor de binding met jouw kind. Voorlezen brengt structuur en is een intiem moment met veel sociale interactie. Hieronder staan een aantal bevindingen waarom voorlezen zo belangrijk is. 

Veilige omgeving; door iedere dag een moment in te plannen om gezellig samen een verhaal te lezen creëer je een veilige omgeving voor jouw baby. Al vrij snel zul je merken dat het een vertrouwd ritueel wordt waar je kleintje veel waarde aan hecht. 

Structuur; door te starten met voorlezen breng je veel structuur aan in het dagelijks ritme. Belangrijk is hierbij wel dat je kiest voor een rustige omgeving waarbij het verhaaltje centraal staat.  Dit betekent dat er geen geluiden van tv of radio te horen zijn. Door iedere dag structureel een moment te pakken breng je structuur aan en creëer je rituelen waar kinderen gebaat bij zijn. 

Sociaal; het voorlezen van verhaaltjes is goed voor de sociale ontwikkeling van het kind. Door de een op een interactie en de kracht van herhaling leert het kindje steeds beter emoties begrijpen. 

Taalontwikkeling; in veel kinderboeken staan woorden die niet in het alledaags vocabulaire zitten. Juist door ook moeilijke woorden te gebruiken leert je kindje snel. Hoewel je misschien niet zichtbaar direct resultaat ziet profiteren kinderen op latere leeftijd van deze woordenschat. 

Slaap; voorlezen van kinderboeken is ideaal om een slaapritueel in te bouwen. Door stelselmatig een verhaaltje te vertellen voor het slapen gaan weet jouw baby precies waar hij aan toe is. Maak er een moment van en neem lekker de tijd. 

Kinderboeken geschikt voor baby’s 

Alle baby’s leren op geheel eigen wijze de wereld om zich heen te ontdekken. De ene doet dit door te voelen en de ander door overal op te sabbelen. Dit geldt ook voor de boekjes die je voorleest. Hierdoor zijn er kinderboeken speciaal voor baby’s. Hieronder hebben wij een aantal voorbeelden uiteengezet die geschikt zijn voor baby’s. 

Prentenboek baby: 

Met een prentenboek wordt de fantasie van jou als ouder en die van je kind geprikkeld. Ondanks dat je iedere avond hetzelfde boek leest kan er iedere avond een ander verhaal uitkomen. Deze boekjes zijn goed geschikt voor 0- 1 jarigen kinderen. Meestal zijn deze boekjes gemaakt van zacht materiaal zoals papier / karton. Vaak zitten er kleine opdrachtjes in zodat jouw kleintje dit kan ontdekken. Denk hierbij aan “voel” elementen of dat er iemand verstopt zit achter het keukenkastje (en deze kan worden opengevouwen). Kenmerkend aan deze boekjes is dat er weinig woorden staan beschreven en het draait hier echt om de ontdekkingstocht. Veelal wordt er gebruik gemaakt van vrolijke kleuren en positieve boodschappen. 

Knisper boek baby:

Een knisper boekjvoor baby’s is gemaakt van stof met daartussen een folie wat een knisperend geluid maakt. Dit is ideaal geschikt om mee te spelen en maakt een geluid zodra je erin knijpt. De meeste boekjes zijn licht en vrolijk gekleurd. Hierdoor is dit perfect voor baby’s. Kenmerkend is dat er meestal geen verhaallijn in staat maar dat het afbeeldingen zijn met een groot contrast. Dit is prettig voor jonge baby’s zodat ze zelf op ontdekkingstocht kunnen gaan. 

Knisperboekje schoonmaken: knisperboekjes zijn eenvoudig schoon te maken. Sommigen kunnen zelfs in de wasmachine. Controleer altijd goed voordat je dit doet of het boekje hiervoor geschikt is. Was deze dan op een zo laag mogelijke temperatuur, bij voorkeur een handwas programma. Mocht het boekje niet geschikt zijn voor de wasmachine dan kun je hem even laten weken in een emmer met lauw water. Reinig het boekje voorzichtig met wat zeep of wasmiddel. Zorg ervoor dat je het boekje goed naspoelt met schoon water!

Stoffen boek baby:

De stoffen boekjes zijn ideaal voor baby’s. Door de zachte stof zijn deze boekjes meer bedoeld voor het kindje zelf. Hier kunnen ze lekker spelen en ontdekken tegelijk. Vaak zijn de boekjes simpel en eenvoudig met weinig tekst. Door de softe cover zijn deze geschikt om op de sabbelen en leert jouw kindje steeds meer te ontdekken. Bovendien zijn deze gemakkelijk zijn te reinigen. Het schoonmaken van een stoffen boekje kan vaak in de wasmachine. Controleer altijd eerst het label voordat je dit doet. Een andere manier is om even zelf een voorzichtige handwas te doen. Zorg altijd dat je hem voldoende naspoelt met water, anders krijg jouw kindje het wasmiddel binnen. 

Stoffenboekje zelf maken:

Je kunt ook zelf eenvoudig een stoffen boekje maken. Dit is leuk om te doen voor je eigen kleintje of erg leuk als cadeau om te geven! Op deze manier kun je je eigen verhaal bedenken, uitwerken en delen! Met slechts een paar simpele handelingen maak jij jouw eigen stoffenboekje. 

Wat heb ik nodig? (20×20 cm, 4 bladzijden)

  • 2x een stukje  stof van 23×25 cm voor voor- en achterkant. Je doet er verstandig aan om een wat dikkere stof uit te kiezen. Op deze manier blijft de voor en achterkant mooi stevig.
  • 8x lapje stof van 23×25 cm (dit gaan we gebruiken voor de binnenkant)
  • Voor de bladzijdes willen we een zachte vulling, bij voorkeur een glad stuk fiberfill, de hoeveelheid moet in ieder geval voldoende zijn voor de bladzijdes.
  • Leuke versieringen! Denk hierbij aan strijkbare afbeeldingen, glitters en alles wat je maar kunt bedenken.

Hoe maak ik het?

  • We beginnen met de voorkant van het boekje. Hiervoor leg je het lapje op je werktafel. Leg er het stukje stof op we gaan gebruiken als eerste bladzijde. Belangrijk: leg deze met de mooie kant naar beneden. Naai ze aan de buitenste randen aan elkaar vast met een marge van ong. 0,5-1 cm. Laat de zijde die de rug van het boekje gaat vormen open. Herhaal dit met de lapjes voor de bladzijden en met de achterkant van het boekje.
  • Keer de genaaide bladzijden binnenstebuiten (met de goede kant naar buiten). Knip de fiberfill op maat (20×20 cm) en schuif deze in elke bladzijde. Zo wordt het boekje steviger en dikker. Naai elke bladzijde dicht langs de fiberfill. Je houdt aan de achterkant nog een reepje stof over.
  • Leg de bladzijden op elkaar, zoals je het boekje gaat vormen. Bevestig de achterkant van de lapjes aan elkaar. Dat kun je doen door de reepjes stof aan elkaar te naaien. Maar je kunt er ook ringetjes in zetten en het boekje daarmee binden. Of je naait er een mooi zoombandje omheen.
  • Nu gaan we het boekje versieren. Dit kun je uiteraard geheel naar eigen smaak doen. Enkele tips; denk hierbij aan de leeftijd / geslacht of maak het persoonlijk! Bijvoorbeeld door de naam van de baby erop te borduren.