41ste editie ⁃ zondag 14 oktober 2018

kinderboekenmarkt

in het Atrium van het stadhuis in Den Haag

Marktboek 2009

Tecumseh TenSee

De prijs van 'Tecumseh TenSee' is € 2,50.

F'Allen Griffin, pseudoniem voor Fritz Griffin, vond het fijn om in dit tweetalig jeugdboek over zijn gedeeltelijk Indiaanse afkomst en geboortegrond te vertellen. Veel van de personen uit het verhaal bestaan echt in Ohio, Amerika. Nu woont hij samen met Karen Kommer in Den Haag en ook hier liet hij het verhaal zich gedeeltlijk afspelen.

omslag

Een Amerikaanse jongen van gedeeltelijk Indiaanse afkomst, onderneemt op de vooravond van zijn elfde verjaardag een zoektocht door Ohio Valley naar het visoen van zijn beroemde Shawnee voorouders Tecumseh en Tenskatawa.
In een magische droomtijdreis neemt TenSee, zoals hij zichzelf noemt, de gedaante van een jonge griffioenadelaar aan en vliegt over de Grote Oceaan naar de Lage Landen. Hij ontmoet Janneke de Libel en zij vinden hun levensfilosofie: Vrede is de hartslag van de natuur.
Tecumseh Tensee is bedoeld om gretige zoekers van 10+ te inspireren.

An American boy of partly Indian descent, sets off on the night before his eleventh birthday, on a search through the Ohio Valley for the vision of his famous Shawnee ancestors Tecumseh and Tenskatawa.
In the magical vision quest through time TenSee, as he calls himself, transforms into a young Griffin Buzzard and flies over the Atlantic Ocean to the Nether Lands. He meets Janneke the Dragon Fly and they find their philosophy of life: Peace is the heartbeat of nature.
Tecumseh TenSee is meant to inspire avid 10+ readers and seekers.

foto Karen Kommer Meer over de samenwerking kun je vinden op: www.griffinkommer.com en www.greenlips.org.

F'Allen Griffin

Met Indiaanse zelfspot omschrijft de schrijver in zijn naam zijn plek in de wereld, F'Allen Griffin, the fallen griffin, de gevallen griffioen. Is hij een 'ziener'? Hij probeert, vanuit de plek waar hij terechtgekomen is, de wereld en de natuur voor de toekomst te behouden. Hij haalt de oude wijsheden van de Indianen weer naar boven. Wij, nuchtere Hollanders, kennen de Indiaanse cultuur nauwelijks. Het kost ons misschien moeite die Indiaanse visioenen te begrijpen, omdat ze zo sterk verbonden zijn met de natuur.
Wij, de mensen in de steden, zijn het contact met de natuur grotendeels kwijtgeraakt. Zijn verhaal geeft ons inspiratie om weer opnieuw na te denken over de toekomst van de aarde en z'n natuurlijke bronnen.

Karen Kommer

Karen Kommer en haar camera's zijn onafscheidelijk. Ze vangt haar leven in fotobeelden en gebruikt de foto's in haar werk als illustrator. Karen Kommer ontwikkelde haar eigen werkwijze en noemde deze techniek 'colimage'. Zij combineert foto's met tekeningen om tot een nieuw beeld te komem. Bij de illustraties van Tecumseh TenSee gebruikte Karen wederom haar colimagetechniek. Nu werkt ze dat uit met behulp van de computer. Deze sferische illustraties kregen extra betekenis door de samenwerking met Fritz Griffin. Veel van de tekst en de foto's zijn autobiografisch.

In haar autonoom fotowerk gebruikt Karen Kommer vaak huisdieren met hun baasje als onderwerp, met name katten. In de portretten probeert zij de soms mysterieuze relatie tussen mens en dier op foto vast te leggen.

F'Allen Griffin

Serie KinderBoekenMarktboeken:

KinderBoekenMarktboek 2014: Eet geen kikkervisjes

KinderBoekenMarktboek 2012: (Arabisch uitgave Marktboek 2005)
KinderBoekenMarktboek 2010: Gevangen
KinderBoekenMarktboek 2008: Moos en Mo
KinderBoekenMarktboek 2007: De toren van de tovenaar
KinderBoekenMarktboek 2006: Oelewapper
KinderBoekenMarktboek 2005: Over het uitkomen van wensen (...)
KinderBoekenMarktboek 2004: Zoenen is vies, zei Darma Appelgat
KinderBoekenMarktboek 2003: Het rode album