41ste editie ⁃ zondag 14 oktober 2018

kinderboekenmarkt

in het Atrium van het stadhuis in Den Haag

Marktboek 2008

Moos en Mo

De prijs van 'Moos en Mo' is € 2,50.

Auteur Mireille Geus vond het een uitdaging om ditmaal voor jonge kinderen te schrijven. In korte, ontroerende voorleeshoofdstukjes beschrijft ze hoe Moos leert voor zichzelf op te komen.
Voor kinderen vanaf 5 jaar.

omslag

Mama heeft voor Moos een pop gemaakt. De pop lijkt sprekend op Moos, hij heet Mo en hij praat tegen Moos. Bij alles wat Moos doet, zegt Mo brutale dingen en hij zeurt! Mo wil snoepen als Moos weet dat het eigenlijk niet mag. Moos is een lieve jongen maar mama en oma begrijpen wel dat hij soms ook z'n eigen zin wil doen. Mo helpt hem daarbij. Als Moos naar de derde groep gaat, wil hij nog niet zonder Mo, zijn stoere vriendje. Maar ondertussen begrijpt Moos dat hij zelf heel goed kan beslissen wanneer hij iets leuk vindt of niet.

foto Paula Gerritsen Paula heeft al heel veel verhalen geïllustreerd en meer van haar werk vind je op www.paulagerritsen.nl en www.leesfeest.nl.

Mireille Geus

Mireille Geus is bij het schrijven van een verhaal heel zorgvuldig met woorden! Ze gebruikt zinnen en woorden alleen als ze die heel goed vind passen bij wat ze bedoelt te zeggen. Dat lijkt vanzelfsprekend voor een schrijfster maar dat is het zeker niet. En verder vindt ze het leuk om de taal een beetje anders dan anders te gebruiken. Ze zegt bijvoorbeeld in Moos en Mo, als Moos een beetje ziek is: 'Mo voelt zich ook raar. Mo dweilt met zijn lijf een stoel'. In plaats van : 'Mo hangt als een dweil over de stoel'. En dat kan ook best want het betekent eigenlijk allebei hetzelfde. Ze verzon daarbij zelf een nieuw stukje taal. Het is even wennen maar iedereen snapt het wel. Ze schrijft al sinds haar jeugd. Ze vertelt: 'Toen ik op de middelbare school zat, durfde ik mijn gevoelens eerder op te schrijven dan te vertellen. Door er al schrijvend een vorm aan te geven begreep ik ook beter wat ik precies wilde zeggen. Het hielp me denken en zo gaat het met een fictieverhaal schrijven ook'. Ze won ontving voor 'Big' de Gouden Griffel 2006 en voor 'Wolf' de Vlag en Wimpel 2007.

Paula Gerritsen

Als je illustrator wilt zijn, heb je gevoel voor humor nodig en moet je kunnen meevoelen met de personages van een verhaal. En natuurlijk ook veel talent voor tekenen hebben. Talent ontwikkel je door veel te tekenen.
Bij Moos en Mo heeft Paula gekozen voor tekenen met de computer. En bij die tekeningen voegde ze plaatjes van echte dingen. Op de omslag heeft ze zowel een tekening als een foto van een spiegel gebruikt. Bij de spaghettitekening legt ze echte spaghetti op het bord dat met een getekend sliertje in de mond van Mo verdwijnt. Je snapt het zo goed dat je zelf je lippen gaat tuiten om méé te slurpen.
Paula koos bij elke tekening een heel duidelijk standpunt van waaruit je de figuur ziet. Daarom lijkt het alsof je op de rand van de bladzijde er zelf bij bent. Als Moos aan Mo een hap taart geeft, heb je het gevoel dat je er gezellig naast zit, óók met zo'n heerlijke roomsoes.

Serie KinderBoekenMarktboeken:

KinderBoekenMarktboek 2014: Eet geen kikkervisjes

KinderBoekenMarktboek 2012: (Arabisch uitgave Marktboek 2005)
KinderBoekenMarktboek 2010: Gevangen
KinderBoekenMarktboek 2009: Tecumseh TenSee
KinderBoekenMarktboek 2007: De toren van de tovenaar
KinderBoekenMarktboek 2006: Oelewapper
KinderBoekenMarktboek 2005: Over het uitkomen van wensen (...)
KinderBoekenMarktboek 2004: Zoenen is vies, zei Darma Appelgat
KinderBoekenMarktboek 2003: Het rode album